Sidor

"Pyssel - för fantasi utan gränser"


Amerikanska chocolate chip cookies

Tänkte skicka iväg ett gäng kakor på posten och har länge haft tanken vilande på Chocolate Chip Cookies. Men först måste de ju provbakas (och provsmakas!), så nu försöker jag hitta det bästa receptet. Här är Test Nr 1:

 
 Ingredienser (ca 25st medelstora):
125g smör
1,2 dl strösocker
1,2 dl brunt socker (t.ex brunt farinsocker eller ljust muscovadosocker)
½ tsk vaniljsocker
1 ägg
2½ tsk bakpulver
4,2 dl mjöl
0,75 tsk salt
250g choklad

Gör så här:
1. Vispa ihop rumsvarmt smör med strösocker, farinsocker och vaniljsocker till en jämn smet med en elvisp. 
2. Vispa ner ägget.
3. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Vispa sedan ner bladningen i smeten. 
4. Hacka chokladen i bitar (inte för små, då smälter chokladen ihop med degen i ugnen). Rör ner chokladen i smeten.

  
5. Låt degen vila i kylskåpet minst en timme. 
6. Forma degen till ca 25 bollar (jag råkade göra en aning små bollar och fick 29st istället). Lägg dem på bakplåtspapper, men inte för tätt eftersom de flyter ut under gräddningen.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min på 200 grader. 
8. Låt kakorna vila på plåten i några minuter innan de flyttas över till ett fat eller ett galler för att kallna.


Mitt betyg: Mjo. Faktiskt riktigt goda, men känns inte 100%. Skulle nog göra susen ifall man hackade nötter och blandade i tillsammans med chokladen (som om smeten inte är underlig och svårjobbad nog som den är). Bör absolut avnjutas med ett glas mjölk. Och med sällskap! Det är alltid en bra idé med ett par extra munnar som agerar smakråd. I det här fallet fick den rollen landa på moderskapet, samt min faster och det verkade som om kakorna blev fullt godkända av dem båda :)

2 kommentarer :

The one and only anders sa...

Bake my day!!! :D

Lisen Elisabeth sa...

Så gott det ser ut!

Skicka en kommentar