Sidor

"Pyssel - för fantasi utan gränser"


Människa vs Symaskin vs Veck

Igår så åkte min symaskin fram. Det var ganska så länge sedan nu, så vi var tvungna att bekanta oss med varandra igen. Jag till och med läste lite i manualen om trådspänning osv (annars brukar jag som regel nonchalera manualer totalt). Mitt mål var att göra små veck på en spetsbit...men det tycket symaskinen att jag fick göra på egen hand minsann. Den hade inte någon inställning som kunde hjälpa mig med det, eftersom den är en ganska enkel variant. Men fålla kunde den iaf:

Såååå. Jag började sedan vecka och nåla för hand. Det var verkligen en evighetsprocess och första gången jag testade på något sådant. Tyckte nästan det såg riktigt bra ut tillslut (vilket visade sig vara alldeles för tidigt att avgöra).

...det där med att vecka för hand måste jag nog öva mig mer på, visade det sig. Det blev ganska så ojämnt (och det upptäckte jag först när den var fastsydd i det som den skulle bli fastsydd vid. Gnnn). Som t.ex: vecka INTE åt ett och samma håll. Och se till att vecken blir lika stora och jämnt utspridda >.<

Någon som har tips åt mig hur jag ska göra för att få fina små veck? Skulle verkligen uppskatta det.

6 kommentarer :

mary-ann sa...

använd måttband och knappnålar är det enklaste och blir snyggast...pillrigt ja men vill man ha bra resukltat så...(avskyr själv att göra små veck)

Pysselmajorna sa...

Jag tycker det blir fint om man tar och gör så stora stygn man kan på symaskinen och syr raksöm, sen drar man i vardera ände och vipps så har man jämna veck.
Testa och se om du gillar :)

Annefia sa...

Själv brukar jag, precis som Pysselmajorna, rynka och inte vecka, enda skillnaden är att jag syr dubbla rynktrådar. Tycker det blir jämnast och snyggast så och så är det praktiskt i fall en av trådarna krånglar. MASSVIS med nålar hjälper också.

Rynkning är mycket smidigare och snabbare än veckning, fast resultatet blir ju inte riktigt detsamma förstås.

Hedvig sa...

Är ingen expert på veck men spännande ser det ut! :)

Fiff sa...

Jag e ju inte precis nån sy-expert, men som de två ovan mig har skrivit brukar jag också göra. Dvs. jag syr en raksöm, och drar i ena tråden, och vips har man rynk i alla fall. Men det e klart, det är ju inte som riktiga veck...

LadyNight sa...

mary-ann: Knappnålar använde jag massor, men måttbandet tog jag aldrig fram *skäms*

Pysselmajorna: Vanlig raksöm? Funkar det? Oh, det måste jag definitivt testa! Tack för tipset :D

Annefia: Jag ska testa rynkningen. Det låter som en riktigt bra idé. Måste bara införskaffa mer spets.

Hedvig: Ja, inte måste man vara expert för att uppskatta pysselbilder...om något, så kan man ju lära sig från andras "misstag ;)

Fiff: Vecken ska inte synas ändå, de är gömda under annat, så rynk blir nog perfekt!

Skicka en kommentar